Graniit
Miks valida graniit?
Graniit on lisaks marmorile üks levinumaid köögitasapinna valmistamise materjale. Funktsionaalsust silmas pidades tasuks kindlasti eelistada graniiti, mis on marmorist tunduvalt vastupidavam ning hügieenilisem. Graniit üldiselt on võrreldest teiste materjalidega väga hea valik, kuid selle miinuseks võib osade graniitide puhul osutuda märksa kõrgem hind. Lisaks köögile sobib graniit meie kliimas hästi ka välistingimustes kasutamiseks.
Graniidi eelised:
- Tugev, vastupidav materjal
- Võimalikud erinevad pinnatöötlused — poleeritud, lihvitud, põletatud, harjatud
- Suur värvivalik (roosad, punakad ja pruunikad toonid. Samuti hall või must ning harvem ka valkjas või sinakas)
- Kuigi graniit sobib tänu omadustele just rasketesse tingimustesse, pole mõtet teisi looduskive siinkohal välistada, näiteks ka õigesti hooldatud marmor kestab kaua köögitasapinnana ja õigesti paigaldatud paekivi fassaadina, kuigi mõlemi arvulised näitajad pole samal tasemel graniidiga.
Mida peaks graniidi valimisel teadma?
Esmaseks kriteeriumiks graniidi valikul on reeglina hind, kõige taskukohasemad on helehallid ning tumehallid graniidid, kallimad on mustad ja punased. Valikuga kaasneb ka omajagu nüansse, kuid neid oleks juba mõistlik arutada spetsialistiga.
Graniidi nime all müüakse ka sarnaseid “kõvasid kivisid”, mida teaduslikku terminoloogiat kasutades kasutades graniidiks ei nimetata. Samas nende looduskivide omadused sarnanevad vägagi graniidile ning puudused avalduvad vaid väga ekstreemsetes kasutustingimustes.